Upptecknare: Oscar Söderberg

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Vivstavarv

För omkring 45 år sedan var det vanligt att det skulle"paålas" varje vinter. Det skulle slås ner pållare i långa rader vid Timmerbottens stränder. För detta ändamål begagnades en s.k. "Kran" som mätte i höjd omkring 8-9 meter. Den var treangelformigt bygd av grova bjälkar.

Efter den mellersta bjälken löpte den s.k." Dunken", en väldig järnkoloss på omkring 400 kg. Den löpte efter järnskenor ända från toppen och ner.

I den var det fästad ett grovt rep, och från detta grenade sig en hel del mindre rep, så att 10 -12 man skulle hava plats att hala upp "Dunken", och när den kom i topp, så skulle man släppa taljorna, så att den fick falla med hela sin tyngd på Pållaren.

Det var vid ett sådant tillfälle som vi sjöngo Pållarevisan, som gick i tackt med "Dunkens" lyftande och fall mot pållaren. När första pållaren var nerslagen, då ändrades första versen till:

Nu ska tvåan gå) o.s.v. beroende på pållarnas antal, och nästa versen likaså.

Nordiska museet. Frågelista. Nm 104, Arbetssånger, bd. 2, sid.603.